Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe (nocne) ze słonecznikiemPrzygotowanie ciasta
Drożdże pokruszyć i wsypać do szklanki. Zasypać cukrem i poczekać aż staną się płynne (jeśli tak się nie stanie w ciągu 10 minut należy je rozdziabać widelcem i wymieszać). Mąki przesiać do miski, wlać olej, mleko oraz wodę. Wymieszać. Stopniowo, mieszając dolewać drożdże. Zagnieść ciasto, wyjąć je na blat i zagniatać jeszcze 10 minut.
Rośnięcie ciasta
Po zagnieceniu ciasto uformować w kulkę. Miskę nasmarować olejem. Wrzucić ciasto, przykryć ścierką i odłożyć do lodówki na całą noc.
Pieczenie bułeczek
Rano ciasto wyjąć z lodówki. uformować dziesięć kulek, przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut aby się ogrzały. Następnie posmarować je roztrzepanym żółtkiem i posypać słonecznikiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić na kratce piekarnika. Smacznego!
robaczek
Czekoladka 2