Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 427]

Bułeczki drożdżowe (nocne) ze słonecznikiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniałe, pachnące, domowe bułeczki z których przygotowaniem na pewno poradzi sobie nawet początkujący w kuchni :)

Bułeczki drożdżowe (nocne) ze słonecznikiem

Składniki:

Bułeczki drożdżowe (nocne) ze słonecznikiem

 

 

  • Dodatkowo:
  • słonecznik do posypania
  • olej do natłuszczenia miski

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe (nocne) ze słonecznikiem

Przygotowanie ciasta

Bułeczki drożdżowe (nocne) ze słonecznikiem
Zaczyn z drożdży oraz pozostałe składniki do bułeczek

Drożdże pokruszyć i wsypać do szklanki. Zasypać cukrem i poczekać aż staną się płynne (jeśli tak się nie stanie w ciągu 10 minut należy je rozdziabać widelcem i wymieszać). Mąki przesiać do miski, wlać olej, mleko oraz wodę. Wymieszać. Stopniowo, mieszając dolewać drożdże. Zagnieść ciasto, wyjąć je na blat i zagniatać jeszcze 10 minut.

Rośnięcie ciasta

Bułeczki drożdżowe (nocne) ze słonecznikiem
Wyrośnięte ciasto drożdżowe na bułeczki ze słonecznikiem

Po zagnieceniu ciasto uformować w kulkę. Miskę nasmarować olejem. Wrzucić ciasto, przykryć ścierką i odłożyć do lodówki na całą noc.

Pieczenie bułeczek

Bułeczki drożdżowe (nocne) ze słonecznikiem
Bułeczki nasmarowane żółtkiem i posypane słonecznikiem przed upieczeniem

Rano ciasto wyjąć z lodówki. uformować dziesięć kulek, przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut aby się ogrzały. Następnie posmarować je roztrzepanym żółtkiem i posypać słonecznikiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić na kratce piekarnika. Smacznego!