Sposób przygotowania:
Tarta z kurkami, śmietaną i oscypkiemPrzygotowanie ciasta
Mąkę, przyprawy, pokrojone na kawałki masło i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę, wysiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Zrobić kopiec, wbić jaja, zagnieść ciasto.
Chłodzenie ciasta
Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 0,75/0,25. Każdą porcję ciasta zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 40 minut.
Przygotowanie farszu
W tym czasie przygotować farsz- drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki, przesmażyć. Wlać śmietanę, doprawić pieprzem, dodać natkę pietruszki, wystudzić.
Pieczenie
Wyjąć większą część ciasta, rozwałkować, wyłożyć posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i zapiec 10 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć farsz i z pozostałego, rozwałkowanego i pociętego w paski ciasta uformować kratkę na cieście. Piec jeszcze 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!