dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Pasztet z kurzych watróbek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Super kremowy pasztecik, najlepiej pasuje z galaretką z wina (wino podgrzać i dorzucić żelatynę - ostudzić)

Pasztet z kurzych watróbek

Składniki:

Pasztet z kurzych watróbek

 

  • 60 dag kurzych wątróbek
  • cebula
  • olej
  • 300g masła
  • tymianek świeży
  • winiak luksusowy lub brandy 100ml
  • wegeta łyżka
  • sos sojowy łyżka

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z kurzych watróbek
Cebulę szklimy na łyżce masła a następnie dodajemy wątróbkę i delikatnie razem dusimy. Dodajemy otarty tymianek, wegetę i winiak i dusimy jeszcze przez chwilę a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę powoli dodając masło. Powstałą masę przecieramy przez gęste metalowe sito i przekładamy do forenki lub plastikowego pudełka wyłożonego folią spożywczą/ Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.

Tagi:

sosy