Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny i wilgotny w środku pasztet, do przygotowania którego wykorzystałam mieszane mięso z rosołu oraz wszystkie warzywa.

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu

 

  • 950 gram mieszanego mięsa z rosołu (waga po obraniu z kości) - kurczak, indyk, wołowina
  • 900 gram warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler, por, cebula, kapusta włoska)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 bułki pszenne
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu
Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju.

Obrane z kości mięso (razem ze skórami) mielimy w maszynce lub wrzucamy do rozdrabniacza.

Warzywa wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy do uzyskania jednolitej masy.

W dużej misce łączymy zeszkloną cebulę z mięsem i warzywami. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, namoczone i odciśnięte bułki oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Przekładamy masę do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut.

Z podanych składników wyszły mi 2 blaszki pasztetu.
Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu
Obrane z kości mięso (razem ze skórami) mielimy w maszynce lub wrzucamy do rozdrabniacza.
Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu
Warzywa wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu
W dużej misce łączymy zeszkloną cebulę z mięsem i warzywami.
Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu
Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, namoczone i odciśnięte bułki oraz wszystkie przyprawy.