SUPERPRZEPIS

Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkami

  • 1
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2
Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkami

Pasztet z łopatki wieprzowej z przesmażonymi pieczarkami. Połowa pieczarek została zmielona razem z mięsem.

Składniki:

Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkami

mięsa

  • 1.5 kg łopatki wieprzowej
  • 30 dkg słoniny
  • 25 dkg wątróbki drobiowej

pieczarki

przyprawy

dodatki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 5 jajek
  • 8 cebul + 3 cebule
  • 1 duża główka czosnku
  • 1 litr wywaru

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkami

przygotowanie składników

Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkami
Przygotować składniki pasztetu do gotowania.

Łopatkę opłukać. 8 cebul obrać, przekroić i przypiec na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek.

Przygotować słoninę, opłukaną i oczyszczoną wątróbkę.

gotowanie mięsa

Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkami
Łopatkę, jarzyny, cebulę, czosnek ziele angielskie, liście laurowe, sól zalać wodą i ugotować.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać i umyć. Do dużego garnka włożyć mięso, cebule, czosnek, jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie.

Całość zalać wodą, posolić do smaku i gotować aż mięso będzie miękkie.

przygotowanie pieczarek

Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkami
Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki.

Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.

przygotowanie cebuli

Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkami
Obrane z łupinek cebule drobno pokroić...

Dwie cebule obrać z łupinek i drobno pokroić.

przygotowanie pieczarek cd

Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkami
Pieczarki z cebulą,solą i pieprzem przesmażyć na oleju.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, cebulę, doprawić do smaku solą,pieprzem i przesmażyć.

przygotowanie pieczarek cd

Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkami
Pieczarki podzielić na pół.i

Przesmażone pieczarki podzielić na dwie połowy.

przygotowanie pasztetu

Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkami
Przygotować mięso, słoninę, wątróbkę,połowę pieczarek, cebulę i czosnek do zmielenia.

Z wywaru wyjąć ugotowane mięso, cebulę, czosnek, połowę pieczarek i włożyć do miski. Słoninę pokroić w paski, włożyć do odlanego, gorącego wywaru, zagotować i wyjąć.

Do wywaru włożyć wątróbkę, sparzyć i wyjąć. Słoninę i wątróbkę dodać do pozostałych składników.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkami
Do zmielonego mięsa dodać żółtka, cebulę, resztę pieczarek i przyprawy.

Żółtka oddzielić od białek.Trzy cebule obrać i drobno pokroić.

Przygotowane składniki zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami. Dodać żółtka, resztę pieczarek,cebulę, przyprawę do wieprzowiny, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek granulowany i majeranek.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkami
Pasztet wymieszać z wywarem z parzenia słoniny i wątróbki.

Do masy dodać wywar w którym się parzyła słonina i wątróbka.

Całość dokładnie wymieszać.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkami
Ubitą na sztywno pianę delikatnie wymieszać z pasztetem.

Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, dodać do pasztetu i delikatnie wymieszać.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkami
Masę włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku.

Dużą keksówkę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.

Pasztet wyłożyć do formy, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 80 -90 minut.

Przed pieczeniem do piekarnika wstawić naczynie z wodą.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkami

Pasztet który został przełożyć do słoików i pasteryzować w pierwszy dzień 40 minut, w drugi dzień 30 minut.

Pasztet ostudzić i przechowywać w lodówce. Smacznego!