Sposób przygotowania:
Pasztet wieprzowy Eli z pieczarkamiprzygotowanie składników

Łopatkę opłukać. 8 cebul obrać, przekroić i przypiec na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek.
Przygotować słoninę, opłukaną i oczyszczoną wątróbkę.
gotowanie mięsa

Marchewki, pietruszkę i seler obrać i umyć. Do dużego garnka włożyć mięso, cebule, czosnek, jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie.
Całość zalać wodą, posolić do smaku i gotować aż mięso będzie miękkie.
przygotowanie pieczarek

Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
przygotowanie cebuli

Dwie cebule obrać z łupinek i drobno pokroić.
przygotowanie pieczarek cd

Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, cebulę, doprawić do smaku solą,pieprzem i przesmażyć.
przygotowanie pieczarek cd

Przesmażone pieczarki podzielić na dwie połowy.
przygotowanie pasztetu

Z wywaru wyjąć ugotowane mięso, cebulę, czosnek, połowę pieczarek i włożyć do miski. Słoninę pokroić w paski, włożyć do odlanego, gorącego wywaru, zagotować i wyjąć.
Do wywaru włożyć wątróbkę, sparzyć i wyjąć. Słoninę i wątróbkę dodać do pozostałych składników.
przygotowanie pasztetu cd

Żółtka oddzielić od białek.Trzy cebule obrać i drobno pokroić.
Przygotowane składniki zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami. Dodać żółtka, resztę pieczarek,cebulę, przyprawę do wieprzowiny, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek granulowany i majeranek.
przygotowanie pasztetu cd

Do masy dodać wywar w którym się parzyła słonina i wątróbka.
Całość dokładnie wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd

Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, dodać do pasztetu i delikatnie wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd

Dużą keksówkę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
Pasztet wyłożyć do formy, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 80 -90 minut.
Przed pieczeniem do piekarnika wstawić naczynie z wodą.
przygotowanie pasztetu cd

Pasztet który został przełożyć do słoików i pasteryzować w pierwszy dzień 40 minut, w drugi dzień 30 minut.
Pasztet ostudzić i przechowywać w lodówce. Smacznego!
gusia1000