Sposób przygotowania:
Pasztet z kalafiora i selera
Cytrynę sparzyć, skórkę cienko obrać, zachować. Cytrynę przekroić na pół, wycisnąć sok. Kalafiora umyć, zalać rosołem, zagotować, ugotować na miękko. Seler obrać, umyć, pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, włożyć seler, podsmażyć, podlać winem, przykryć i dusić do miękkości. Kalafiora osączyć, dodać do selera, razem zmiksować. Pieczywo zalać śmietanką. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Do piure dodać jajka, sok i skórkę z cytryny, sucharki ze śmietaną, sól i pieprz. Wymieszać. Dno i boki formy wyłożyć plastrami boczku, włożyć masę i wstawić do większego naczynia napełnionego wodą do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec 40minut.