ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pasztet z wątróbki na szybko bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasztet z wątróbki drobiowej z dodatkiem warzyw jest doskonałym dodatkiem do pieczywa, jest szybki, łatwy i bez pieczenia.

Pasztet z wątróbki na szybko bez pieczenia Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Pasztet z wątróbki na szybko bez pieczenia

 

  • wątróbka z kurczaka 1 kg,
  • smalec 1,5 kostki,
  • mąka pszenna 1,5 szklanki,
  • cebula 2 sztuki średnie,
  • włoszczyzna 1/2 pęczka,
  • pieprz mielony 2 łyżeczki,
  • sól 1 łyżka,
  • majeranek 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Pasztet z wątróbki na szybko bez pieczenia
Świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek, tłuszczyku, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.

Wsypać wątróbkę do miski i wymieszać z mąką, na patelni stopić 1 kostkę smalcu i smażyć z każdej strony na mocno zrumienioną wątróbkę (patelnię nakrywam nie do końca talerzem lub pokrywką i wątróbka nie skacze, nie pryska z patelni) na większym ogniu.

Do usmażonej mocno wątróbki dodać cebulę pokrojoną, rozdrobnioną włoszczyznę i dusić do miękkości warzyw, cebuli pod przykryciem z 15 minut na mniejszym ogniu.

Na koniec dodać resztę 1/2 kostki smalcu, wymieszać, dodać pieprz mielony, majeranek, sól i pałką blendera zmiksować na gładką masę, przełożyć do miski i schować do lodówki.
Pasztet z wątróbki na szybko bez pieczenia
Przykryć nie do końca patelnię i watróbka nie p[ryska na boki.
Pasztet z wątróbki na szybko bez pieczenia
Cebulę i warzywa dusić pod przykryciem.
Pasztet z wątróbki na szybko bez pieczenia
Dodać smalec, aby pasztet był do smarowania.
Pasztet z wątróbki na szybko bez pieczenia
Pałką blenderaq dokładnie zmiksować na gładką masę.
Pasztet z wątróbki na szybko bez pieczenia
Pasztet z wątróbki na szybko bez pieczenia
Pasztet z wątróbki na szybko bez pieczenia
Pasztet z wątróbki na szybko bez pieczenia