Sposób przygotowania:
Pasztet z wątróbek drobiowych
Boczek zalewamy zimną wodą, dodajemy obraną marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i gotujemy 45 minut. Następnie wyjmujemy z garnka mięso i marchewkę, a w wystudzonym wywarze moczymy bułki.
Wątróbkę oczyszczamy i obsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu, aż jej wierzch zbrązowieje. Cebulę kroimy w piórka i również podsmażamy.
Mielimy w maszynce wątróbkę, boczek, marchewkę oraz odciśnięte bułki.
Dodajemy jajko oraz przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.
Przekładamy masę do posmarowanych masłem i posypanych bułką tartą foremek (z podanej ilości wychodzą dwie formy). Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Smacznego
Wątróbkę oczyszczamy i obsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu, aż jej wierzch zbrązowieje. Cebulę kroimy w piórka i również podsmażamy.
Mielimy w maszynce wątróbkę, boczek, marchewkę oraz odciśnięte bułki.
Dodajemy jajko oraz przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.
Przekładamy masę do posmarowanych masłem i posypanych bułką tartą foremek (z podanej ilości wychodzą dwie formy). Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Smacznego