Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pasztet z wątróbek drobiowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny, a zarazem prosty i tani w przygotowaniu pasztet. Świetnie smakuje na kanapkach lub solo.

Pasztet z wątróbek drobiowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z wątróbek drobiowych

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z wątróbek drobiowych
Boczek zalewamy zimną wodą, dodajemy obraną marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i gotujemy 45 minut. Następnie wyjmujemy z garnka mięso i marchewkę, a w wystudzonym wywarze moczymy bułki.

Wątróbkę oczyszczamy i obsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu, aż jej wierzch zbrązowieje. Cebulę kroimy w piórka i również podsmażamy.

Mielimy w maszynce wątróbkę, boczek, marchewkę oraz odciśnięte bułki.

Dodajemy jajko oraz przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.

Przekładamy masę do posmarowanych masłem i posypanych bułką tartą foremek (z podanej ilości wychodzą dwie formy). Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Smacznego
Pasztet z wątróbek drobiowych
Boczek zalewamy zimną wodą, dodajemy obraną marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i gotujemy 45 minut.
Pasztet z wątróbek drobiowych
Wątróbkę oczyszczamy i obsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu, aż jej wierzch zbrązowieje.
Pasztet z wątróbek drobiowych
Mielimy w maszynce wątróbkę, boczek, marchewkę oraz odciśnięte bułki.
Pasztet z wątróbek drobiowych
Dodajemy jajko oraz przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.