cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Pasztet z wątróbki z kaszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

przepis na pasztet z wątróbki

Pasztet z wątróbki z kaszką

Składniki:

Pasztet z wątróbki z kaszką

 

  • ½ kg wątroby wieprzowej lub wołowej,
  • 1 łyżka smalcu,
  • ¼ kg kaszy jęczmiennej drobnej,
  • 1 cebula,
  • 1 litr wody,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ewentualnie trochę jarzynki

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z wątróbki z kaszką
Wątrobę przepuścić przez maszynkę i ugotować w litrze lekko osolonej wody (dolać, gdy się wygotuje), dodać przyrumienioną na smalcu cebulkę i zasypać szklanką drobnej kaszki, dodać przyprawy na wolnym ogniu udusić wraz z przyprawami. Kiedy będzie gotowa, ostudzić, przełożyć do wysmarowanego masłem rondelka i zapiec w piekarniku.