WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1015]

Pasztet z zielonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowy, warzywny pasztet z zielonej soczewicy z dodatkiem warzyw. Fajny pomysł na coś do kanapki na piątkowy post.

Pasztet z zielonej soczewicy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasztet z zielonej soczewicy

 

  • ok. 300g soczewicy zielonej
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 mniejsze cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki sosu pomidorowo-paprykowego (może być zwykły koncentrat pomidorowy)
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Pasztet z zielonej soczewicy

ETAP 1:

Soczewicę ugotować do miękkości w 3 szklankach wody. Posolić i zblendować, ale niezbyt dokładnie. Marchew, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebule obrać i posiekać. Warzywa przesmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Dodać przeciśnięty czosnek. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką, pieprzem ziołowym i czosnkiem granulowanym. Dolać trochę wody i dusić aż warzywa będą miękkie. Na koniec wymieszać z pastą paprykowo - pomidorową. Warzywa dodać do zblendowanej soczewicy.

Jajka rozkłócić widelcem i dodać do soczewicy i warzyw.Dobrze wymieszać i przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Upieczony dobrze wystudzić, najlepiej schłodzić w lodówce i dopiero pokroić na plasterki.

Pasztet z zielonej soczewicy
Pasztet z zielonej soczewicy po upieczeniu i przekrojeniu