Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pasztet ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Domowy pasztet z dodatkiem suszonych śliwek. Bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Często gości w moich kanapkach :)

Pasztet ze śliwką

Składniki:

Pasztet ze śliwką

 

  • 700g łopatki wieprzowej
  • 200g boczku wędzonego
  • 300g wątróbki drobiowej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 bułki
  • 100g śliwek suszonych
  • sól

Sposób przygotowania:

Pasztet ze śliwką
Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z boczkiem, wątróbką i cebulą. Bułki namoczyć w wodzie, a kiedy zmiękną odcisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajka i wszystko dokładnie wyrobić. Na końcu dołożyć śliwki, które można dodatkowo posiekać. Formę keksówkę o długości 25 cm wyłożyć folią aluminiową. Włożyć dokładnie pasztet i przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1,5h. Pod koniec można ściągnąć przykrycie, aby się lekko przyrumienił. Smacznego!