Sposób przygotowania:
Wieprzowy pasztet ze śliwką
Łopatkę kroimy na 2/3 kawałki i wraz z udkami, warzywami i przyprawami gotujemy około 60 minut. Boczek kroimy na niewielkie kawałki i podsmażamy. Wątróbkę oprószamy mąką i podsmażamy na tłuszczu. Grzyby moczymy kilka godzin lub na całą noc a następnie gotujemy, odcedzamy i studzimy. Bułkę namaczamy (można w mleku) i odciskamy. Ugotowane mięso, warzywa, podsmażony boczek, wątróbkę, czosnek, bułkę mielimy. Wbijamy jajka, dodajemy przyprawy. Masę mięsnąmieszamy, a następnie doprawiamy. Masą do połowy napełniamy foremki. Wykładamy wzdłuż śliwki i przykrywamy warstwą masy. Pasztet pieczemy około 60 minut w 190-200 stopniach. Studzimy.