Sposób przygotowania:
Gryczany pasztet ze śliwką
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowane smarujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy około 30 minut w naczyniu żaroodpornym. Upieczone mięso studzimy i mielimy. W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody. Dodajemy do niej połowę kostki rosołowej. Gdy ta się rozpuści wsypujemy kaszę i gotujemy do momentu jak całkowicie wchłonie wodę. Gotową kasze zdejmujemy z ognia, przykrywany i odstawiamy na około 15 minut by „doszła”. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Śliwki przekrawamy na połowę. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do niej kminek, majeranek, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę łączymy ze zrumienioną cebulę oraz śliwkami. Mieszamy. Na koniec wbijamy jajka. Po wymieszaniu Masę przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą foremki keksowej. Całość posypujemy kminkiem i pieczemy około 50 minut w 180°C. Po upieczeniu pasztet studzimy. Gotowe.