Sposób przygotowania:
Domowy pasztet ze śliwką suszoną
Bułka tarta do obsypania formy (dowolnie) Przygotować formę jak do keksu. Nasmarować tłuszczem i ewentualnie wysypać bułką tartą. Mięso zmielić i wymieszać z przyprawami. Śliwki wymoczyć w wiśniówce lub brandy. Dodać do mięsa razem z alkoholem, delikatnie wymieszać, umieścić mięso w formie, na wierzchu położyć liść laurowy, przykryć formą aluminiową. Formę wypełnić do połowy wysokości. Dobrze docisnąć mięso. Przykryć formą aluminiową. Formę umieścić w większym naczyniu z wodą. Piec 2 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Można też piec przez godzinę bezpośrednio w piekarniku – bez kąpieli wodnej – wtedy piec 1 godzinę. Schłodzić w temperaturze pokojowej, a potem w lodówce przez noc.
evita0007
marietta