Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Patelnia pelna warzyw

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mozna jesc jako samodzielne danie lub podac z miesem.

Patelnia pelna warzyw

Składniki:

Patelnia pelna warzyw

 

  • kg ziemniakow,
  • 4 srednie marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 papryka,
  • 3 cebule,
  • 1 por,
  • pol szklanki mrozonego groszku,
  • przyprawy: sol, pieprz, papryka, czosnek, curry, sos sojowy, vegeta, majeranek, oregano,
  • olej do smazenia

Sposób przygotowania:

Patelnia pelna warzyw
Warzywa obrac, umyc i pokroic. Ziemniaki i pietruche przekroic na pol i pokroic w pólpaski, cebule i papryke pokroic w kostke, marchew w prazki. Wszystko wrzucic do duzej misy, dobrze doprawic duza iloscia przypraw i odstawic na 1,5 godziny do lodowki. Rozgrzac olej, wrzucic warzywa i smazyc na dosc wysokim ogniu do zrumienienia warzyw,czesto mieszajac. Po ok 35 min zmniejszyc ogien, wrzucic pora i groszek. Smazyc jeszcze przez ok 10-15 minut, czesto mieszajac, az do miekkosci wszystkich skladników. Podawac na goraco. W razie potrzeby, podczas smazenia, dodac troche oleju.

Tagi:

przyprawy sosy