Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Patelnia pyszność

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 55
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Propozycja na sobotni obiad, szybki prosty, a zarazem pyszny. Mięso z kurczaka w aromatycznym sosie, podajemy z ryżem lub makaronem.

Patelnia pyszność Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Patelnia pyszność

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek korzenia imbiru
  • 2 marchewki
  • Brokuł
  • 5 dag grzybów mun
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Patelnia pyszność

I

Patelnia pyszność
Przygotowanie mięsa, myjemy, kroimy, doprawiamy i smażymy na rozgrzanym oleju,

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Do mięsa wlewamy dwie łyżki sosu sojowego oraz wsypujemy sól, mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju.

II

Patelnia pyszność
Przygotowanie warzyw

2. Czosnek oraz imbir obieramy i drobno kroimy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy obraną, pokrojoną w słupki marchew oraz brokuł podzielony na małe różyczki oraz wcześniej namoczone, pokrojone w paseczki grzyby MUN. Podlewamy ½ szklanki wody i gotujemy.

III

Patelnia pyszność
Przygotowanie sosu

3. Pomarańcze, limonkę myjemy i wyciskamy sok do naczynia. Można zostawić kilka plasterków do dekoracji. Do soku z owoców wlewamy ocet, cztery łyżki sosu sojowego, miód oraz wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Mieszamy i zagęszczamy sos warzywny.

IV

Patelnia pyszność
Połączenie z mięsem

4. Na koniec warzywa łączymy z mięsem.

V

Patelnia pyszność

5. Gotowe, podajemy z ryżem.

6. Smacznego.