Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 466]

Patisony faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Od rodziny przywiozłam parę patisonów i od razu przeznaczyłam je do faszerowania. Zapieczone z ryżem,papryką i kiełbasą z dodatkiem sera żółtego upieczone w piekarniku wyszły przepysznie.

Patisony faszerowane  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Patisony faszerowane

na farsz:

  • 10 dag ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 2 laski dobrej jakości kiełbasy (ok. 25-30 dag)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, ostra papryka,pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 5 średnich patisonów
  • odrobinę oliwy z oliwek
  • 5 dość grubych plastrów sera żółtego

Sposób przygotowania:

Patisony faszerowane

Przygotowanie farszu:

Patisony faszerowane
Ugotowany ryż, podsmażoną cebulę, pokrojoną paprykę i kiełbasę dokładnie mieszamy

Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie na sypko.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażany ją na złoty kolor w łyżce rozgrzanego oleju. Paprykę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę. Kiełbasę obieramy ze skórki i również kroimy w drobną kostkę.

Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.

W misce mieszamy ugotowany ryż, podsmażoną cebulę, pokrojoną paprykę i kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie z dodatkiem majeranku, ostrej papryki, soli i pieprzu do smaku.

Przygotowanie patisonów:

Patisony faszerowane
Środki czyli miąższ i pestki usuwamy za pomocą metalowej łyżki

Patisony bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
Ostrym nożem ścinamy czubek patisonów. Środki (miąższ i pestki) usuwamy za pomocą metalowej łyżki.

Faszerowane patisonów:

Patisony faszerowane
Napełnione farszem patisony układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Wydrążone środki patisonów napełniamy przygotowanym farszem.
Na wierzch nakładamy po 1 plasterku sera żółtego. Przykrywamy " czapeczką" ( ścientym wierzchem) patisony .
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie patisonów:

Patisony faszerowane
Patisony przygotowane do pieczenia skrapiamy oliwą z oliwek

Patisony w blaszce skrapiamy oliwą z oliwek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 min.