Sposób przygotowania:
Patisony faszerowanePrzygotowanie farszu:
Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie na sypko.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażany ją na złoty kolor w łyżce rozgrzanego oleju. Paprykę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę. Kiełbasę obieramy ze skórki i również kroimy w drobną kostkę.
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.
W misce mieszamy ugotowany ryż, podsmażoną cebulę, pokrojoną paprykę i kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie z dodatkiem majeranku, ostrej papryki, soli i pieprzu do smaku.
Przygotowanie patisonów:
Patisony bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
Ostrym nożem ścinamy czubek patisonów. Środki (miąższ i pestki) usuwamy za pomocą metalowej łyżki.
Faszerowane patisonów:
Wydrążone środki patisonów napełniamy przygotowanym farszem.
Na wierzch nakładamy po 1 plasterku sera żółtego. Przykrywamy " czapeczką" ( ścientym wierzchem) patisony .
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie patisonów:
Patisony w blaszce skrapiamy oliwą z oliwek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 min.