sabina123

sabina123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 44]

Patisony w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Maleńkie patisony są dobre jako dodatek do obiadu

Patisony w słoiku

Składniki:

Patisony w słoiku

 

  • 1 kg małych patisonów
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ząbków czosnku
  • marchew pokrojona w plasterki
  • 3 gałązki kopru

Sposób przygotowania:

Patisony w słoiku
Z patisonów wykroić nasadę szypułek i pozostałości dna kwiatowego. Włożyć je do wrzącej osolonej wody i gotować 5min . Odcedzić , ułożyć w słoikach , przekładać pokrojonym czosnkiem i gałązkami kopru. Do wywaru z patisonów dodać ocet , przyprawy i pokrojoną marchewkę . Zagotować i gorącym płynem zalać patisony w słoikach . Zamknąć słoiki i wstawić do naczynia z wodą podgrzaną do temperatury marynaty. Ogrzać do temp ok 90 st C i pasteryzować 30 min

Tagi:

patison