WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 535]

Pavlova z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniały, robiący wrażenie deser. Krucha beza, miękka w środku, bita śmietana i owoce borówki. Czasochłonna i wymagająca, ale warto się postarać.

Pavlova z borówkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pavlova z borówkami

 

 

Sposób przygotowania:

Pavlova z borówkami
Borówki myjemy i osuszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, uważając, by się nie przebiły i nie było w nich grudek. Pod koniec dodajemy po łyżce cukru, gdy poprzednia się już rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Pianę bezową wykładamy na nieprzywierającą powierzchnię w kształt gniazda i wkładamy do piekarnika. Po kilku minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ok 2 godziny. Studzimy w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Śmietanę ubijamy bez cukru i wykładamy na bezę. Posypujemy borówkami.
Pavlova z borówkami
Pianę z białek dokłanie ubijamy z cukrem i dodatkami.
Pavlova z borówkami
Bezę pieczemy długo w niskiej temperaturze.
Pavlova z borówkami
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru.

Tagi:

borówka