przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pchełki pszenno-żytnie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Małe małe bułeczki z dodatkiem żytniej mąki, bardzo łatwe do wykonania.

Pchełki pszenno-żytnie

Składniki:

Pchełki pszenno-żytnie

 

Sposób przygotowania:

Pchełki pszenno-żytnie
Do miski wlewamy mleko, cukier i drożdże. Mieszamy,aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy starannie, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto, które nie będzie się nam kleiło do rąk. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na jakieś 20 minut. Starajmy się wybrać do tego jakieś ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy nasze bułeczki i odstawiamy ponownie, aby wyrosło .Po upływie około 20-30 minut pieczemy bułeczki w temperaturze 200 stopni około 20 minut.