Sposób przygotowania:
Pęczak z papryką i schabem
Do niewielkiego garnka wlewamy 2 szklanki wody z dodatkiem odrobiny soli i masła. Gdy się zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając dotąd aż kasza wchłonie cały płyn.Przykrywamy i odstawiamy. Umyte mięso rozbijamy tłuczkiem,następnie kroimy je w cienkie paski i przekładamy na rozgrzany olej. Doprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami i smażymy mieszając od czasu do czasu. Do usmażonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę i nadal smażymy aż cebula lekko się ze złoci.Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kostkę/mieszamy. Do całości dodajemy pokrojone pędy bambusa,przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut. Odkrywamy,wsypujemy wcześniej przygotowany pęczak,całość mieszając smażymy jeszcze około 5 minut i gotowe. Danie posypujemy drobno pokrojonym porem i możemy podawać np. z ulubioną sałatką/surówką lub korniszonem .
gusia1000