SUPERPRZEPIS

Pęczotto z pomarańczą, marchwią i bazylią

  • 8
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pęczotto z pomarańczą, marchwią i bazylią Więcej zdjęć (3)

Zaskakujące smakiem pęczotto jęczmienne z młodą marchewką i pomarańczą, wykończone bazylią cynamonową i czarnym sezamem.

Składniki:

Pęczotto z pomarańczą, marchwią i bazylią

 

Sposób przygotowania:

Pęczotto z pomarańczą, marchwią i bazylią

ETAP 1:

Pęczotto z pomarańczą, marchwią i cynamonową bazyl
Osączoną kaszę podprażyć na rozgrzanym oleju kokosowym.

Kaszę opłukać na sicie pod bieżącą wodą, osączyć. Marchew obrać, opłukać, pokroić w talarki. Czosnek posiekać. Pomarańczę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć z niej około łyżeczki skórki.

Pomarańczę przekroić na pół. Jedną połówkę obrać usuwając białe błonki i wyciąć filety miąższu. Z drugiej połówki wycisnąć sok i połączyć go z sokiem wyciśniętym z resztek po filetowaniu. Sezam uprażyć na suchej patelni.

W rondelku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić osączoną kaszę i mieszając prażyć 2 minuty.

ETAP 2:

Pęczotto z pomarańczą, marchwią i cynamonową bazyl
Do podprażonej kaszy dodać posiekany czosnek i otartą skórkę z pomarańczy.

Dodać otartą skórkę z pomarańczy i czosnek, przesmażyć kilkanaście sekund.

ETAP 3:

Pęczotto z pomarańczą, marchwią i cynamonową bazyl
Do podprażonej kaszy dodać wino i sok z pomarańczy.

Kaszę zalać winem i sokiem z pomarańczy. Gotować do odparowania płynu.

ETAP 4:

Pęczotto z pomarańczą, marchwią i cynamonową bazyl
Dodać pokrojoną marchew i gorącą wodę.

Następnie dodać marchewkę, zalać szklanką wrzącej wody i lekko posolić.

ETAP 5:

Pęczotto z pomarańczą, marchwią i cynamonową bazyl
W trakcie gotowania uzupełniać odparowaną wodę.

Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (około 45 minut), uzupełniając wrzątkiem odparowaną wodę. Doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.

Odstawić z ognia i pozostawić na 5 minut pod przykryciem. Przed podaniem delikatnie wymieszać z filetami z miąższu pomarańczy. Podawać z listkami cynamonowej bazylii, oprószone czarnym sezamem.


Tagi:

kasza danie