Sposób przygotowania:
Pęczotto z pomarańczą, marchwią i bazyliąETAP 1:
Kaszę opłukać na sicie pod bieżącą wodą, osączyć. Marchew obrać, opłukać, pokroić w talarki. Czosnek posiekać. Pomarańczę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć z niej około łyżeczki skórki.
Pomarańczę przekroić na pół. Jedną połówkę obrać usuwając białe błonki i wyciąć filety miąższu. Z drugiej połówki wycisnąć sok i połączyć go z sokiem wyciśniętym z resztek po filetowaniu. Sezam uprażyć na suchej patelni.
W rondelku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić osączoną kaszę i mieszając prażyć 2 minuty.
ETAP 2:
Dodać otartą skórkę z pomarańczy i czosnek, przesmażyć kilkanaście sekund.
ETAP 3:
Kaszę zalać winem i sokiem z pomarańczy. Gotować do odparowania płynu.
ETAP 4:
Następnie dodać marchewkę, zalać szklanką wrzącej wody i lekko posolić.
ETAP 5:
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (około 45 minut), uzupełniając wrzątkiem odparowaną wodę. Doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.
Odstawić z ognia i pozostawić na 5 minut pod przykryciem. Przed podaniem delikatnie wymieszać z filetami z miąższu pomarańczy. Podawać z listkami cynamonowej bazylii, oprószone czarnym sezamem.
Jagodowa
Magdalena88
edytaha
Na początku miałam wątpliwości co do takiego połączenia składników, ale okazało się bardzo udane. W rezultacie sama zjadłam całość, jedynie koleżanka załapała się na degustację :)
edytaha
Ślicznie dziękuję :) Smakuje słodko-kwaśno. Ja dałam sporo marchewki, więc i słodyczy było dość dużo, ale skutecznie przełamywał ją miąższ pomarańczy, przy okazji nadając lekkości całemu daniu. Sezam dawał fajne chrupnięcie.
Bazylię cynamonową wyhodowałam sama z nasionek w balkonowej skrzynce. Poza tym, że ma przyjemny zapach, jest bardzo dekoracyjna :)
2milutka
edytaha
Dzięki Agatko :)
jaNina
edytaha
Dziękuję Ninko :)
biedroneczki
Czekoladka 2