Sposób przygotowania:
Warzywne pęczotto Eliprzygotowanie składników
Z dyni usunąć pestki i skórę. Miąższ dyni pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Cukinię opłukać, osuszyć i odciąć końce. Pokroić cukinię razem ze skórką w kostkę.
przygotowanie składników cd
Fioletowe ziemniaki ugotować w mundurkach na parze i przestudzić. Obrać ziemniaki ze skórki i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie pęczotto
Wędzone żeberko pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać wędzone żeberka i podsmażyć. Wyjąć żeberka łyżką cedzakową do miski.
przygotowanie pęczotto cd
Na tłuszczu po żeberkach przesmażyć cebulę.
przygotowanie pęczotto cd
Do cebuli dodać pęczak i smażyć aż będzie szklisty. Podlewać pęczak bulionem i gotować aż będzie prawie miękki.
przygotowanie pęczotto cd
Do pęczaku dodać dynię i cukinię. Doprawić pęczotto solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku. Gotować razem aż wszystko będzie miękkie.
przygotowanie pęczotto cd
Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
przygotowanie pęczotto cd
Do ugotowanego pęczotto dodać podsmażone żeberko, fioletowe ziemniaki i 1/3 potartego sera. Całość wymieszać i jeszcze chwilę gotować aż ser się rozpuści. Pęczotto wyłożyć na talerze i posypać resztą sera. Od razu podawać. Smacznego!
gusia1000