eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Warzywne pęczotto Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam warzywne pęczotto z dynią, fioletowymi ziemniakami, cukinią, wędzonym żeberkiem i serem grana padano.

Warzywne pęczotto Eli

Składniki:

Warzywne pęczotto Eli

kasza

warzywa

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Warzywne pęczotto Eli

przygotowanie składników

Warzywne pęczotto Eli
Obraną z pestek i skóry dynię pokroić w kostkę.

Z dyni usunąć pestki i skórę. Miąższ dyni pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Warzywne pęczotto Eli
Opłukaną i osuszoną cukinię pokroić w kostkę.

Cukinię opłukać, osuszyć i odciąć końce. Pokroić cukinię razem ze skórką w kostkę.

przygotowanie składników cd

Warzywne pęczotto Eli
Ugotowane na parze ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Fioletowe ziemniaki ugotować w mundurkach na parze i przestudzić. Obrać ziemniaki ze skórki i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Warzywne pęczotto Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie pęczotto

Warzywne pęczotto Eli

Wędzone żeberko pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać wędzone żeberka i podsmażyć. Wyjąć żeberka łyżką cedzakową do miski.

przygotowanie pęczotto cd

Warzywne pęczotto Eli

Na tłuszczu po żeberkach przesmażyć cebulę.

przygotowanie pęczotto cd

Warzywne pęczotto Eli

Do cebuli dodać pęczak i smażyć aż będzie szklisty. Podlewać pęczak bulionem i gotować aż będzie prawie miękki.

przygotowanie pęczotto cd

Warzywne pęczotto Eli

Do pęczaku dodać dynię i cukinię. Doprawić pęczotto solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku. Gotować razem aż wszystko będzie miękkie.

przygotowanie pęczotto cd

Warzywne pęczotto Eli

Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

przygotowanie pęczotto cd

Warzywne pęczotto Eli

Do ugotowanego pęczotto dodać podsmażone żeberko, fioletowe ziemniaki i 1/3 potartego sera. Całość wymieszać i jeszcze chwilę gotować aż ser się rozpuści. Pęczotto wyłożyć na talerze i posypać resztą sera. Od razu podawać. Smacznego!