SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z młodą kapustą

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Drożdżówki z młodą kapustą Więcej zdjęć (3)

Drożdżówki z nadzieniem z młodej kapusty i twarogu. Zawinięte jak krokiet, dlatego dobrze leży w dłoni, co ułatwia konsumpcję.

Składniki:

Drożdżówki z młodą kapustą

CIASTO DROŻDŻOWE:

NADZIENIE:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • margaryna

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z młodą kapustą

ETAP 1:

Drożdżówki z młodą kapustą
Do mąki wlać rozmącone jajka ze śmietaną oraz zaczyn.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na około 10 min, aż się spienią.
Pozostałe mleko rozmącić z jajkiem, żółtkami i śmietaną. Połączyć z przesianą mąką, solą i zaczynem. Wlać rozpuszczony, ale przestudzony tłuszcz i zagniatać dość luźne ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto ma podwoić swoją objętość.

ETAP 2:

Drożdżówki z młodą kapustą
Ugotowaną kapustę odsączyć dokładnie na sicie.

Młodą kapustę drobno pokroić i wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować, aż będzie miękka ok 10-15 min. Odcisnąć dobrze na sicie i wystudzić.

ETAP 3:

Drożdżówki z młodą kapustą
Przygotować nadzienie z kapusty, twarogu i przypraw.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni. Dodać do twarogu razem z kapustą i koperkiem. Dobrze doprawić solą i pieprzem.

ETAP 4:

Drożdżówki z młodą kapustą
Na cieście umieszczać trochę nadzienia i zlepiać.

Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką rozwałkować na placek o wymiarach ok 40 x 30 cm. Pokroić na 4 paski wzdłuż i w poprzek, otrzymując 16 prostokątów. Na każdy umieszczać po trochę nadzienia i zlepiać, tak aby zamknąć farsz w środku. Gotowe drożdżówki układać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia i odstawić na 20 min. Podrośnięte drożdżówki smarować po wierzchu tłuszczem połączonym z mlekiem. Piec przez 25 min w 190 *C.

Smacznego