Sposób przygotowania:
Drożdżówki z młodą kapustąETAP 1:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na około 10 min, aż się spienią.
Pozostałe mleko rozmącić z jajkiem, żółtkami i śmietaną. Połączyć z przesianą mąką, solą i zaczynem. Wlać rozpuszczony, ale przestudzony tłuszcz i zagniatać dość luźne ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
ETAP 2:
Młodą kapustę drobno pokroić i wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować, aż będzie miękka ok 10-15 min. Odcisnąć dobrze na sicie i wystudzić.
ETAP 3:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni. Dodać do twarogu razem z kapustą i koperkiem. Dobrze doprawić solą i pieprzem.
ETAP 4:
Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką rozwałkować na placek o wymiarach ok 40 x 30 cm. Pokroić na 4 paski wzdłuż i w poprzek, otrzymując 16 prostokątów. Na każdy umieszczać po trochę nadzienia i zlepiać, tak aby zamknąć farsz w środku. Gotowe drożdżówki układać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia i odstawić na 20 min. Podrośnięte drożdżówki smarować po wierzchu tłuszczem połączonym z mlekiem. Piec przez 25 min w 190 *C.
Smacznego
SylaUla