jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pękate serca dla zakochanych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciasteczka bardzo szybko się robi. Mają przyjemny smak kwaskowo - słodkawy. Umilą one spotkanie niejednym zakochanym

Pękate serca dla zakochanych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pękate serca dla zakochanych

 

  • Składniki:
  • 0,5 kg mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki sody,
  • 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • Czerwony barwnik spożywczy do koloru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 110 gram masła,
  • 270 g cukru kryształu,
  • 3 jajka,
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pękate serca dla zakochanych
W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, sól, kwasek, proszek do pieczenia, sodę. W innym naczyniu ucieramy masło z cukrem oraz jajkami. Jajka dodajemy stopniowo. Na koniec dokładamy barwnik, według uznania ( w zależność jak intensywny chcemy uzyskać kolor). Tak przygotowaną masę tłuszczowo- jajeczną łączymy z sypkimi składnikami. Gdyby wyszło za rzadkie dokładamy mąkę (wszystko zależy jakiej wielkości użyjemy jajka). Gotowe ciasto schładzamy około 1,5 godzimy. Następnie wykładamy je na stolnicę. Wałkujemy na grubość około 7 mm. Wycinamy z niego serca. Wycięte przekładamy na blaszkę i mocno posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy około 15 minut w 180˚C. Upieczone studzimy.
Pękate serca dla zakochanych
Sypkie skłądniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy
Pękate serca dla zakochanych
Gotowe ciasto odstawiamy do chłodu na 1,5 godziny
Pękate serca dla zakochanych
schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy serca
Pękate serca dla zakochanych
Ciasteczka układamy na blaszce i posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy.

Tagi:

jajko jajka