monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pekińska z buraczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Połączenie dosyć niezwykłe ale smak wyborny,wbrew pozorom "lekka" jest ta suróweczka:)

Pekińska z buraczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pekińska z buraczkiem

 

  • Składniki na porcję dla 1 osoby:
  • 1 mały burak
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 jabłka
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • niepełna łyżeczka cukru
  • sól,pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Pekińska z buraczkiem
Buraka ugotować do miękkości,ostudzić i obrać ze skórki ( ja gotowałam buraki dla męża na buraczki z chrzanem i wymyśliłam sobie nową surówkę dla siebie). Buraka pokroić w małą kosteczkę. Przełożyć do miski. Kapustę grubo poszatkować. Przełożyć na sito przepłukać i odcedzić porządnie. Dodać do miski. Obraną cebulkę drobniutko poszatkować i połączyć z kapustą i burakiem. Jabłko umyć,osuszyć i obrać. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem. Dodać cukier. Wymieszać delikatnie. Odstawić do lodówki na około pół godziny. Przed podaniem posypać natką. Smacznego!
Pekińska z buraczkiem
ugotowanego buraka pokroić w małą kostkę
Pekińska z buraczkiem
cebulkę drobniutko poszatkować i dodać do buraka
Pekińska z buraczkiem
kapustę grubo poszatkować i dodać do miski
Pekińska z buraczkiem
sprawione jabłko zatrzeć na dużych oczkach