aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pekińska z kukurydzą i pomidorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Soczysta surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem pomidorów i kukurydzy z lekką nutką czosnku. Można podawać ją z ziemniakami lub frytkami.

Pekińska z kukurydzą i pomidorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pekińska z kukurydzą i pomidorem

 

 

Sposób przygotowania:

Pekińska z kukurydzą i pomidorem
Z liści kapusty odcinamy głąby i wyrzucamy. Resztę bardzo drobno kroimy i przekładamy do miski. Umyte pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Dorzucamy do miski z kapustą. Kukurydze odsączamy z zalewy i dorzucamy do reszty składników surówki. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Ząbek czosnku obieramy z łupinki i przeciskamy przez praskę. Na końcu dolewamy olej – może być z dodatkiem czosnku i bazylii. Surówkę dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby składniki jej przegryzły się. Podajemy jako dodatek do drugiego dania. 
Pekińska z kukurydzą i pomidorem
Liście kapusty dribno kroimy i wrzucamy do miski, dodajemy obranego ze skórki i pokrojonego w kosteczkę pomidora.
Pekińska z kukurydzą i pomidorem
Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę. Przyprawiamy solą i pieprzem, oraz polewamy olejem.
Pekińska z kukurydzą i pomidorem
Surówkę mieszamy a następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Pekińska z kukurydzą i pomidorem
Po dodaniu czosnku surówkę ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie możemy ją podawać.