Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kapusta pekińska z żurawiną i pestkami dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Surowe warzywa z suszonymi owocami żurawiny to bardzo zdrowy i smaczny dodatek do obiadu.

Kapusta pekińska z żurawiną i pestkami dyni

Składniki:

Kapusta pekińska z żurawiną i pestkami dyni

 

  • 20 dag kapusty pekińskiej
  • 10 dag rukoli
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 3-4 łyżki pestek dyni
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1 jabłko
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kapusta pekińska z żurawiną i pestkami dyni
Kapustę pekińską poszatkować, umytą rukolę porwać na kawałki. Cebulę drobno posiekać. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z sokiem z cytryny. Pomidora pokroić w kostkę. Jogurt połączyć z musztardą, oliwą, szczyptą cukru, soli i pieprzu. Wszystkie przygotowane składniki połączyć z jogurtem, dodać kukurydzę, pestki dyni i żurawinę, wymieszać, doprawić do smaku.