Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste bułeczki
W misce mieszamy obie mąki z drożdżami. Wlewamy ciepłą wodę, dosypujemy cukier, sól, wbijamy jajko i dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto dłońmi. Po 5 minutach wyrabiania powinno mieć konsystencję plasteliny. Wyrabiamy jeszcze przez 10 minut- długie wyrabianie jest bardzo istotne. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 kawałków i z każdego kawałka formujemy okrągłą, nieco spłaszczoną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Nacinamy nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy przez 15 minut.