wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Książka Kucharska: Pełnoziarniste desery - smacznie i zdrowo!

Pełnoziarniste ciasto z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zdrowe bo pełnoziarniste ciasto - świetny smak i świetne połączenie truskawek i porzeczek.

Pełnoziarniste ciasto z porzeczkami

Składniki:

Pełnoziarniste ciasto z porzeczkami

 

  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mleka
  • 250g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g porzeczek czerwonych (świeże lub mrożone - ew inne owoce)
  • 250g truskawek (świeże lub mrożone - ew inne owoce)

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste ciasto z porzeczkami
Masło utrzymać w temperaturze pokojowej, utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać szczyptę soli, cukier, nadal ucierać, nastepnie dodawać pojedynczo jajka.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiac przez sitko, pozostałości na sitku dodać do przesianej mąki - nie wyrzucać :)

Do masy dodawać na przemian mąkę i mleko - mieszać mikserem na małych obrotach do połączenia składników.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, równomiernie rozprowadzić, na górę ułożyć obrane i oczyszczone truskawki i porzeczki (jeśli truskawki są mrożone należy wcześniej je rozmrozić).

Piec w rogrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni ok 40-50 minut.

Tagi:

jajko jajka