Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste kluski na parze z serem
Wykonanie ciasta: Drożdże nie mogą być zimne. Mleko podgrzewamy, ma być dosyć ciepłe. Drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki mąki pszennej, kilka łyżek ciepłego mleka rozcieramy i robimy rozczyn. Pozostałe składniki oprócz mleka dajemy do garnka. Gdy rozczyn podrośnie, wlewamy go do tego garnka i wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo mleko. Ciasto wyrobić dobrze, żeby odchodziło od ręki, i zostawić przykryte ścierką w ciepłym miejscu na ok. 40 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową, dżem lub powidło. Wykonanie masy serowej: Powyższe składniki wyrabiamy łyżką, masa ta nie może być zimna bo kluski będą się kurczyć. Wykonanie klusek: Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy szklanką kółka, wkładamy w każdy krążek po pół łyżeczki masy serowej, zaklejamy, robimy kulkę, układamy na stolnicy posypanej mąką. Odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie wstawić garnek z wodą, przykryć go ścierką i obwiązać, przykryć rondlem. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć gaz, układać na ścierce niezbyt blisko kluski, przykryć rondlem, i parować ok. 15 minut.