K&A

K&A

Kucharz
[Przepisów: 7]

Pełnoziarniste kluski na parze z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kluski na parze w wersji troszkę zdrowszej czyli w połowie z mąki pełnoziarnistej i z zarodkami pszennymi.

Pełnoziarniste kluski na parze z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarniste kluski na parze z serem

 

  • Składniki na ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 250g mąki pełnoziarnistej
  • pół opakowania (5 dkg) drożdży
  • cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 5 łyżek stołowych zarodków pszennych

 

  • Składniki na masę serową:
  • 1 kostka białego sera
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • odrobinę skórki z cytryny lub olejku cytrynowego
  • 3 łyżki zarodków pszennych
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste kluski na parze z serem
Wykonanie ciasta: Drożdże nie mogą być zimne. Mleko podgrzewamy, ma być dosyć ciepłe. Drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki mąki pszennej, kilka łyżek ciepłego mleka rozcieramy i robimy rozczyn. Pozostałe składniki oprócz mleka dajemy do garnka. Gdy rozczyn podrośnie, wlewamy go do tego garnka i wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo mleko. Ciasto wyrobić dobrze, żeby odchodziło od ręki, i zostawić przykryte ścierką w ciepłym miejscu na ok. 40 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową, dżem lub powidło. Wykonanie masy serowej: Powyższe składniki wyrabiamy łyżką, masa ta nie może być zimna bo kluski będą się kurczyć. Wykonanie klusek: Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy szklanką kółka, wkładamy w każdy krążek po pół łyżeczki masy serowej, zaklejamy, robimy kulkę, układamy na stolnicy posypanej mąką. Odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie wstawić garnek z wodą, przykryć go ścierką i obwiązać, przykryć rondlem. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć gaz, układać na ścierce niezbyt blisko kluski, przykryć rondlem, i parować ok. 15 minut.
Pełnoziarniste kluski na parze z serem
Ciasto doskonale wyrosło z mąki pełnoziarnistej i z zarodkami.
Pełnoziarniste kluski na parze z serem
Po rozwałkowaniu wycinamy szklanką kółka.
Pełnoziarniste kluski na parze z serem
Masa serowa powinna być średnio gęsta a ser dobrze roztarty.
Pełnoziarniste kluski na parze z serem
Gotowe kluski przed parowaniem odkładamy na chwilę do wyrośnięcia.