baasiaa

baasiaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Pełnoziarniste świderki z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie obiadowe, ze szczyptą pikanterii i orientu.

Pełnoziarniste świderki z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pełnoziarniste świderki z pieczarkami

 

  • 30 dkg pełnoziarnistego makaronu świderki
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • ½ szklanki wina półwytrawnego
  • ½ strąka papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • pasta wasabi
  • olej do smażenia
  • posiekana pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • oregano
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste świderki z pieczarkami
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki oczyszczamy, obieramy, kroimy w półplasterki. Dodajemy do cebuli i podsmażamy. Po kilku minutach dolewamy wino i razem dusimy. Gdy pieczarki będą już półmiękkie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię. Krótko ją dusimy razem z pieczarkami, żeby została lekko chrupka. Dodajemy sos sojowy i pastę wasabi do smaku. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, oregano i szczyptą tymianku. Posypujemy pokrojoną w kostkę paprykę i jeszcze chwilę dusimy. Na talerzu układamy makaron z pieczarkami i cukinią, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Pełnoziarniste świderki z pieczarkami
Pieczarki i cukinię kroimy w półplasterki, a paprykę w kostkę.
Pełnoziarniste świderki z pieczarkami
Cukinię dodajemy, gdy pieczarki są na wpół uduszone.