dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pempuchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Drożdżowe placki. Doskonałe danie na podwieczorek.

Pempuchy

Składniki:

Pempuchy

 

Sposób przygotowania:

Pempuchy
1/2 szkl mleka podgrzewamy, nie gotujemy. W mleku rozpuszczamy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce aby wyrósł. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, i pozostałe suche składniki. Mieszamy dolewając mleka aby ciasto miało, zwartą ale nie za gęsto konsystencje. Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosłą, ok 20 minut. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki, kładąc ciasto łyżką. Aby ciasto łatwo odchodziło od łyżki, należy ją maczać w wodzie przed nabraniem ciasta. Smażymy z obu stron. Smacznego.