SUPERPRZEPIS

Penne con pleśniak

  • 2
  • dża
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Penne con pleśniak Więcej zdjęć (4)

Makaron, cukinia i gorgonzola czyli błyskawicznie i pysznie.

Składniki:

Penne con pleśniak

 

Sposób przygotowania:

Penne con pleśniak
Makaron gotuję al dente. Na patelni rozgrzewam lekko łyżkę oliwy i wrzucam wyciśnięty ząbek czosnku, a 10 sek. później dorzucam cukinię pokrojoną w słupki wielkości penne. Smażę i mieszam kilka minut (cukinia ma się lekko zeszklić, ale zachować jędrność). Następnie dodaję gorgonzolę w kawałkach, śmietanę i przyprawy, mieszam i smażę aż ser się stopi, a gdy to nastąpi zdejmuję patelnię z palnika, wkładam do sosu makaron, mieszam i gotowe.
Penne con pleśniak
Potrzeba naprawdę niewiele składników, aby wyczarować pyszny spóźniony obiad.
Penne con pleśniak
Na patelni nalezy podsmażyć delikatnie czosnek (nie wolno przypalić!) i cukinię.
Penne con pleśniak
Następnie trzeba wrzucić resztę składników i smazyć do rozpuszczenia sera.