dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Penne pomidorowo-tuńczykowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Do dania użyłam kukurydzianego makaronu penne, który ma specyficzny smak, a podany z sosem smakuje wybornie.

Penne pomidorowo-tuńczykowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne pomidorowo-tuńczykowe

 

  • 400 g makaronu penne
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Penne pomidorowo-tuńczykowe
Czosnek i cebulę obieramy z łupinek. Następnie siekamy. Na niewielkiej ilości oliwy szklimy cebule i czosnek. Do cebuli dodajemy pokrojone pomidory wraz z sokiem. Dodajemy tymianek i dusimy około 10 minut. Tuńczyk odcedzamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. sos dodajemy tuńczyk i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Chwilę gotujemy. Następnie do sosu dodajemy ugotowany al dante makaron, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Smacznego!
Penne pomidorowo-tuńczykowe
Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy.
Penne pomidorowo-tuńczykowe
Do przeszklonej cebuli dodajemy pomidory.
Penne pomidorowo-tuńczykowe
Tuńczyk odcedzamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem.
Penne pomidorowo-tuńczykowe
Do sosu dodajemy ugotowany w oslonej wodzie makaron.

Tagi:

makaron sosy