monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Sos pomidorowo-pieczarkowy.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sos pomidorowo-pieczarkowy, idealny do makaronów typu spagetti i penne.

Sos pomidorowo-pieczarkowy. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pomidorowo-pieczarkowy.

 

 

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowo-pieczarkowy.
Pieczarki należy umyć i pokroić – na pół i na cienkie plasterki. Następnie pokrojone pieczarki przełożyć na patelnię, zalać niewielką ilością wody i dusić. Dodać do tego vegetę, kurkumę oraz szczyptę papryki chili. Dusić do momentu wyparowania wody. Gotowe przełożyć do miseczki. Pomidory wyciągnąć z puszki i pokroić na drobną kostkę (usuwając twarde końcówki pomidorów). Przełożyć na patelnię i gotować na niewielkim ogniu. Do pomidorów dodać 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę. Gdy pomidory z czosnkiem zagotują się, dodać przygotowane wcześniej pieczarki. Dodać zioła: oregano, zioła prowansalskie oraz bazylię (suszoną lub świeżą). Gotować 10-15 minut, aby smak składników się połączył. Jest to doskonały sos do makaronów. Ja podaję ten sos często z podsmażonym mięsem mielonym, parmezanem i makaronem spagetti. Smacznego.
Sos pomidorowo-pieczarkowy.
Potrzebne są: pomidory w puszce, pieczarki, czosnek i przyprawy (oregano, zioła prowansalskie, bazylia, kurkuma, chili, vegata).
Sos pomidorowo-pieczarkowy.
Pieczarki należy umyć i pokroić - na pół i na cienkie plasterki.
Sos pomidorowo-pieczarkowy.
Pokrojone pieczarki z przyprawami dusimy z odrobiną wody.
Sos pomidorowo-pieczarkowy.
Z pomidorów usuwamy twarde końcówki i kroimy na drobną kostkę.

Tagi:

zioła beza bezy