Sposób przygotowania:
Sos pomidorowo-pieczarkowy.
Pieczarki należy umyć i pokroić – na pół i na cienkie plasterki. Następnie pokrojone pieczarki przełożyć na patelnię, zalać niewielką ilością wody i dusić. Dodać do tego vegetę, kurkumę oraz szczyptę papryki chili. Dusić do momentu wyparowania wody. Gotowe przełożyć do miseczki. Pomidory wyciągnąć z puszki i pokroić na drobną kostkę (usuwając twarde końcówki pomidorów). Przełożyć na patelnię i gotować na niewielkim ogniu. Do pomidorów dodać 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę. Gdy pomidory z czosnkiem zagotują się, dodać przygotowane wcześniej pieczarki. Dodać zioła: oregano, zioła prowansalskie oraz bazylię (suszoną lub świeżą). Gotować 10-15 minut, aby smak składników się połączył. Jest to doskonały sos do makaronów. Ja podaję ten sos często z podsmażonym mięsem mielonym, parmezanem i makaronem spagetti. Smacznego.
MARIA66