ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Penne w kremowym sosie cukiniowo-szparag

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie danie w środku tygodnia :)

Penne w kremowym sosie cukiniowo-szparag Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne w kremowym sosie cukiniowo-szparag

 

  • Na 2 porcje:
  • 2 garście makaronu penne
  • kilka cienkich zielonych szparagów
  • mała cukinia zielona
  • 0,5 kulki mozzarelli
  • 0,5 cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól,pieprz
  • wegeta natur
  • 2 łyżki masła
  • oliwa do polania całości (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Penne w kremowym sosie cukiniowo-szparag
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szparagi, doprawić solą i podsmażamy do miękkości. Następnie dodajemy cukinię z posiekana drobno cebulą, podsmażamy 3-5 minut i doprawiamy wegetą, pieprzem. Rozbełtane w osobnej miseczce jajko wymieszać z mascarpone i jogurtem i zawrtość przelać na patelnię. Mieszamy całość dokładnie i ściągamy z ognia. Dodajemy makaron, mieszamy. Mozzarellę ściermay na dużych oczkach na tarce. Zawartość patelni przekładamy na talerze i posypujemy mozzarellą. Całość można jeszcze skropić oliwą z oliwek.
Penne w kremowym sosie cukiniowo-szparag
cukinia ze szparagmi i cebulką na patelni
Penne w kremowym sosie cukiniowo-szparag
kremowy sos z mascarpone,jajka i jogurtu
Penne w kremowym sosie cukiniowo-szparag
sos mieszamy energicznie z zawartością patelni
Penne w kremowym sosie cukiniowo-szparag
na koniec makaron i danie w kilkanaście minut gotowe