mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Penne w sosie cukiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, szybkie i łatwe do wykonania danie makaronowe z cukinią:)

Penne w sosie cukiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne w sosie cukiniowym

 

  • 30 dag makaronu penne
  • łyżka oliwy
  • 3 młode małe cukinie
  • pół kostki sera pleśniowego
  • 1,5 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Penne w sosie cukiniowym
Makaron penne gotuję w osolonym wrzątku al dente.
Cukinię obieram ze skórki i kroję w grubą kostkę, przekładam ją do rondla z łyżką oleju, duszę aż zmięknie. Wtedy dodaję ser pleśniowy pokrojony na kawałeczki i całość duszę, aż się ser rozpuści. Następnie dodaję posiekaną natkę pietruszki, tymianek, starty parmezan, prażone posiekane orzechy i rozdrobniony czosnek, całość miksuję za pomocą blendera. Stopniowo dolewam oliwę do sosu. Na koniec doprawiam sos solą i pieprzem. Ugotowany, ciepły makaron łączę z sosem, przekładam na ogrzane talerze, a wierzch posypuję startym żółtym serem. Od razu podaję.
Penne w sosie cukiniowym
Cukinie myję, obieram ze skórki i kroję w kostkę
Penne w sosie cukiniowym
W rondlu duszę cukinię, dodaję posiekane zioła
Penne w sosie cukiniowym
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente
Penne w sosie cukiniowym
Do sosu dodaję ser, smażę do rozpuszczenia i miksuję