Sposób przygotowania:
Penne w sosie cukiniowym
Makaron penne gotuję w osolonym wrzątku al dente.
Cukinię obieram ze skórki i kroję w grubą kostkę, przekładam ją do rondla z łyżką oleju, duszę aż zmięknie. Wtedy dodaję ser pleśniowy pokrojony na kawałeczki i całość duszę, aż się ser rozpuści. Następnie dodaję posiekaną natkę pietruszki, tymianek, starty parmezan, prażone posiekane orzechy i rozdrobniony czosnek, całość miksuję za pomocą blendera. Stopniowo dolewam oliwę do sosu. Na koniec doprawiam sos solą i pieprzem. Ugotowany, ciepły makaron łączę z sosem, przekładam na ogrzane talerze, a wierzch posypuję startym żółtym serem. Od razu podaję.
Cukinię obieram ze skórki i kroję w grubą kostkę, przekładam ją do rondla z łyżką oleju, duszę aż zmięknie. Wtedy dodaję ser pleśniowy pokrojony na kawałeczki i całość duszę, aż się ser rozpuści. Następnie dodaję posiekaną natkę pietruszki, tymianek, starty parmezan, prażone posiekane orzechy i rozdrobniony czosnek, całość miksuję za pomocą blendera. Stopniowo dolewam oliwę do sosu. Na koniec doprawiam sos solą i pieprzem. Ugotowany, ciepły makaron łączę z sosem, przekładam na ogrzane talerze, a wierzch posypuję startym żółtym serem. Od razu podaję.