Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Penne w sosie piwnym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne danie z makaronu

Penne w sosie piwnym

Składniki:

Penne w sosie piwnym

 

  • 40 dag makaronu penne,
  • 200 ml jasnego piwa,
  • 6 średnich pomidorów,
  • 10 wydrylowanych zielonych oliwek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka posiekanych kaparów,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Penne w sosie piwnym
Makaron ugotować al'dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Paprykę umyć pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej pomidory wraz z papryką i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Podlać piwem i dusić na wolnym ogniu ok. 15 min. Dodać posiekane oliwki, kapary i natkę pietruszki. Jeszcze chwilę podusić. Makaron wrzucić do sosu. Wymieszać.