bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Penne z bakłażanem i pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bakłażan - niedocenione warzywo tym razem w sosie z pulpecikami.

Penne z bakłażanem i pulpecikami

Składniki:

Penne z bakłażanem i pulpecikami

 

  • 1 bakłażan
  • Oliwa
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 papryczka chili, swieza albo suszona, posiekana w cieniusienkie plasterki - niekoniecznie jesli ktos nie jada ostro
  • garsc posiekanych, swiezych lisci bazyli
  • 1 - 2 lyzeczki octu z bialego wina lub wino wytrawne białe
  • słoiczek dobrej jakosci pasty pomidorowej lub przecieru
  • ząbek czosnku
  • Sol
  • pieprz
  • 500ml bulionu
  • Ok 450 gramow penne lub spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego wp-woł
  • 1 jajko
  • troche bułki tartej
  • papryka czerwona słodka
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Penne z bakłażanem i pulpecikami
Baklazana umyc, pokroic w kostke lub paski wzdluz jak u mnie. Rozgrzac dobrze patelnie i smazyc baklazany na oliwie na zloty kolor. u meni była oliwa z oliwek z dodatkiem chili. Pod koniec smazenia posypac suszonym oregano i jeszcze raz przesmazyc. Przelozyc na talerz.
Rozgrzac patelnie pinownie, dodac troche oliwy, wrzucic czosnek i papryczke (opcjonalnie), przesmazyc i dodac ponownie baklazana, smazyc na srednim ogniu, tak aby baklazany troche sie rozlazly... Wlac ocet lub wino, dodac paste pomodorową, nastepnie niech sobie popyrka, pdolać bulionem i sie niech gotuje 10 minut.... Dorzucic posiekane liscie bazylii, pogotowac jeszcze chwilke, sprobowac, doprawic solą i pieprzem.
Makaron ugotowac al dente wg instrukcji na opakowaniu, gdy sie ugotuje, odcedzic na sitku i można wrzucic do garnka z sosem lub podac osobno na makaronie na talerzach.

Z mielonego, jajka, soli, pieprzu, czerwnej papryki, ząbka czosnku przeciśniętego i bułki tartej zagniesc miesną masę, zrobić malutkie pulpeciki, obtoczyc w bułce tartej (lub nei jak kto woli) i usmażyc na oliwie.

Makaron wyłozyc na talerz podac sos i pulpeciki.