Sposób przygotowania:
Penne z brokułami i tuńczykiem
Proponuję zacząć od ugotowania makaronu penne. Wrzucamy go do wrzącej osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju (dzięki temu się nie skleja). Następnie myjemy brokuła i dzielimy go na różyczki. Przygotowane warzywo wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez chwilę aż zmięknie. Odcedzamy i polewamy zimną wodą. Pomidory sparzamy po czym obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek również drobno kroimy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy najpierw cebulę z czosnkiem aż do zarumienienia. Do cebuli dodajemy pokrojone pomidory, ugotowane brokuły i tuńczyka. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią kolendrą i oregano. Zalewamy wszystko śmietanką i smażymy aż całość nieco zgęstnieje. Na talerz nakładamy makaron a na niego przygotowany sos. Posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki i gotowe. SMACZNEGO