Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Penne z sosem paprykowo - pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sos boloński z papryki z dodatkiem pomidorów

Penne z sosem paprykowo - pomidorowym

Składniki:

Penne z sosem paprykowo - pomidorowym

 

  • 4 duże czerwone papryki
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • łyżka bazylii suszonej
  • łyżka oregano suszonego
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • 1 opakowanie makaronu penne
  • sól i pieprz do smaku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Penne z sosem paprykowo - pomidorowym
Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy. Dodajemy czosnek posiekany i obrany. Dusimy około 15 minut. Dodajemy paprykę oczyszczona z nasion i pokrojoną w paski. Dodajemy pomidory i wkruszamy kostkę rosołową. Gotujemy około 20 minut. Miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy przyprawy i gotujemy na malutkim ogniu. W tym czasie podsmażamy na patelni mięso. Podsmażone dodajemy do sosu i dalej gotujemy około 10 minut. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu makaronem.