gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Penne z sosem pieczarkowo serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Makaron penne z sosem serowo - pieczarkowym podaję na obiad jako danie główne. Polecam, jest pyszne.

Penne z sosem pieczarkowo serowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne z sosem pieczarkowo serowym

 

  • 1 opakowanie makaronu penne
  • 2 średnie cebule
  • 200 gram pieczarek
  • 3 kawałki kiełbasy
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 serki topione (200 gram)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Penne z sosem pieczarkowo serowym
Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy do miękkości, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy przez chwilę ( na oliwie). Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Podsmażamy, aż pieczarki będą miękkie. W połowie smażenia dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. SOS: Bulion zagotowujemy i dodajemy serki topione. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż serki się rozpuszczą. Sos wlewamy do pieczarek i kiełbasy. Całość zagęszczamy śmietanką wymieszaną z mąką. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem.  
Penne z sosem pieczarkowo serowym
Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy do miękkości, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Penne z sosem pieczarkowo serowym
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy przez chwilę ( na oliwie).
Penne z sosem pieczarkowo serowym
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Podsmażamy, aż pieczarki będą miękkie.
Penne z sosem pieczarkowo serowym
W połowie smażenia dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę.