Sposób przygotowania:
Penne z sosem serowym boczkiem i pieczar
Boczek kroimy w paski i wrzucamy na patelnię bez tłuszczu (wytopi się z boczku). Kroimy cebulę w kostkę i dorzucamy do podsmażonego boczku i smażymy na wolnym ogniu w międzyczasie kroimy pieczarki i wrzucamy do boczku i cebulki smażymy chwilkę, przyprawiamy pieprz, sól, tymianku szczyptę, i oregano. Odstawiamy.Do osolonego wrzątku dodajemy 2 łyżki oliwy aby makaron się nie sklejał i wrzucamy makaron. Gotujemy. Przygotowanie sosu: Do garnka wlewamy śmietanę gotujemy na wolnym ogniu, aż zacznie się gotować. Dodajemy serek topiony i ser żółty potarty na tarce gotujemy aż wszystko się rozpuści, dodajemy potarty czosnek lub przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy sól, pieprz do smaku, smak musi być wyrazisty. Odstawiamy na chwilkę aż trochę ostygnie i zgęstnieje.Cedzimy makaron. W ganku w którym się gotował mieszamy makaron, boczek z cebulką i pieczarkami, dodajemy groszek i zalewamy sosem. Kroimy bazylię i dodajemy do makaronu mieszamy.Przygotowany makaron podajemy letni, z odrobiną parmezanu lub sera żółtego. Można również go jeszcze podsmażyć na patelni.Smacznego!!!