LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Peperonata 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Warzywny dodatek z papryką w roli głównej.

Peperonata 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Peperonata 4

 

  • oliwa 4 łyżki
  • cebula 1
  • papryka czerwona, zielona, żółta po 2
  • czosnek 2 ząbki
  • pomidory z puszki 800 g
  • posiekana świeża kolendra lub natka pietruszki 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • czarne lub zielone oliwki posiekane 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Peperonata 4
Cebulę pokroić w krążki, zeszklić na oliwie. Papryki pokroić w paski, czosnek rozgnieść, dodać do cebuli. Podgrzewać ok. 5 minut. Następnie dodać pokrojone, odsączone pomidory, kolendrę (lub natkę pietruszki). Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić na małym ogniu 30 minut, aż cały płyn wyparuje. Dorzucić pokrojone oliwki, wymieszać i natychmiast podawać.
Peperonata 4
Krojenie i szklenie cebuli do peperonaty.
Peperonata 4
Krojenie mixu paprykowego do peperonaty.
Peperonata 4
Duszenie cebuli z paprykami, czosnkiem i natką pietruszki.
Peperonata 4
Przygotowanie czarnych oliwek do peperonaty.