jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Perkelt z wieprzowiny.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To typowe węgierskie danie z kociołka. Można je przygotować w rondlu o grubym dnie .

Perkelt z wieprzowiny. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Perkelt z wieprzowiny.

 

  • 600 g chudej wieprzowiny bez kości
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól, pieprz czarny do smaku

 

 

 

 

 

 

 

  • Kociołek lub wysoki rondel z grubym dnem wysmaruj smalcem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Mięso pokrój w kostkę, a obraną cebulę w półplasterki.

 

 

 

 

 

 

  • Przeciśnij czosnek przez praskę, nasmaruj nim mięso, oprósz je papryką.
  • Włóż mięso do kociołka przesypując je cebulą. Duś mięso pod przykryciem w sosie własnym na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po godzinie odkryj garnek, podlej winem , dodaj pastę pomidorową i paprykową.

 

 

 

 

  • solą i pieprzem po czym duś do miękkości podlewając odrobiną wody jeśli zajdzie taka potrzeba
  • Węgrzy jedzą perkelt z kluseczkami galuszka.

Sposób przygotowania:

Perkelt z wieprzowiny.
Kociołek lub wysoki rondel z grubym dnem smarujemy smalcem. Mięso kroimy w kostkę, a obraną cebulę w półplasterki. Przeciskamy czosnek przez praskę, smarujemy nim mięso, oprószamy je papryką. Wkładamymięso do kociołka przesypując je cebulą. Dusimy mięso pod przykryciem w sosie własnym na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po godzinie odkrywamy garnek, podlewamy winem , dodajemy pastę pomidorową i paprykową. Doprawiamy potrawę solą i pieprzem po czym dusimy do miękkości podlewając odrobiną wody jeśli zajdzie taka potrzeba. Węgrzy jedzą perkelt z kluseczkami galuszka.
Perkelt z wieprzowiny.
Mięso na perkelt kroimy w drobną kostkę
Perkelt z wieprzowiny.
Wkładamy mięso do kociołka przesypując je pokrojoną cebulą.
Perkelt z wieprzowiny.
Dusimy mięso pod przykryciem w sosie własnym na bardzo małym ogniu
Perkelt z wieprzowiny.
Po godzinie odkrywamy garnek, podlewamy winem , dodajemy pastę pomidorową i paprykową.