Sposób przygotowania:
Perliczka z pomarańczą i jabłkiem
Perliczkę moczymy przez 8-12 godzin w solance (4 łyżki soli na 2 litry wody). Po wysuszeniu nadziewamy kawałkami jabłka, kawałkami jednej pomarańczy, cebulą i czosnkiem.
Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy do niego oliwę, majeranek i paprykę. Powstałą marynatą smarujemy mięso, posypujemy je solą i pieprzem a następnie pieczemy w piekarniku, w zamkniętej brytfannie w temp. 180 stopni.
Co ok. 20 min. polewamy mięso resztą marynaty i sosem z dna brytfanny. Po ok. 1,5 godz. zdejmujemy pokrywkę z brytfanny, zwiększamy temp. do ok. 200 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 20 min.
Po wyjęciu mięsa z piekarnika czekamy ok. 15 min. przed pokrojeniem.
Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy do niego oliwę, majeranek i paprykę. Powstałą marynatą smarujemy mięso, posypujemy je solą i pieprzem a następnie pieczemy w piekarniku, w zamkniętej brytfannie w temp. 180 stopni.
Co ok. 20 min. polewamy mięso resztą marynaty i sosem z dna brytfanny. Po ok. 1,5 godz. zdejmujemy pokrywkę z brytfanny, zwiększamy temp. do ok. 200 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 20 min.
Po wyjęciu mięsa z piekarnika czekamy ok. 15 min. przed pokrojeniem.