Sposób przygotowania:
Perliczka z zapiekanym pure
Perliczkę dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą, gotową odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Zamarynowanego ptaka wkładamy do naczynia glinianego, zalewamy winem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłko. Wszystko zamykamy, szczelną, glinianą pokrywą, wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) pieczemy 50 minut, po tym czasie wyciągamy perliczkę na ruszt i pieczemy jeszcze około 10 minut tak aby się zarumieniła. Z wytworzonego płynu podczas pieczenia przyrządzamy sos, zlewamy na patelnię i gotujemy aby zredukować płyn, wszystko drobno mielimy i przecedzamy przez sito. W nagrzanym piekarniku pieczemy kilka minut pure ziemniaczane na złoty kolor. Talerz dekorujemy zieleniną, układamy połowę ptaka, polewamy gęstym sosem, z boku placek z pure, do dania podaję także pure z brokuła lub według własnego uznania. SMACZNEGO.