Sposób przygotowania:
Perliczka pieczona z grzybami
Perliczkę oczyścić i umyć, masło wymieszać z posiekanym tymiankiem solą i pieprzem. Włożyć palce między skórę a mięso oddzielając je od siebie w taki sposób aby nie przerwać skóry. Pod skórę rozsmaruj masło i lekko wmasuj je w mięso na piersiach i udach, perliczkę solidnie posól z zewnątrz i od środka. Cebulę, czosnek, pora i fenkuł zeszklij na oleju i dodaj pokrojone w gruba kostkę grzyby, podsmażaj kilka minut. Do grzybów dodaj pietruszkę sól i pieprz, powstałym farszem nadziej perliczkę. Zszytą i związaną perliczkę piec z dowolnymi warzywami w 160 stopniach przez 40 min, Po tym czasie perliczkę pozostaw na pól godziny w gorącym piekarniku aby odpoczeła. Wyporcjowaną perliczkę podawać z odrobiną farszu i z upieczonymi warzywami
Ostra