Sposób przygotowania:
Perski pilaw z kurczakiem
Z udka kurczaka usunąć skórę i tłuszcz . Wyluzować kości. Mięso pokroić w drobną kostkę . Posypać curry i szczyptą soli . Wetrzeć przyprawy i zostawić na kilkanaście minut. W tym czasie pokroić drobno cebulę . W rondlu rozgrzać masło z olejem i obsmażać- mięso -dołożyć cebulę , a po jej zeszkleniu ryż .Smażyć chwilę dokładnie mieszając . Zalać bulionem i sokiem z granatu . Dorzucić rodzynki, pokrojone figi , 1/2 łyżeczki pieprzu , kilka nitek szafranu i pestki granatu .Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać. Dorzucić natkę i wymieszać. Przykryć i zostawić na 10 minut. Uformowałam wieniec z pilawu wykorzystując formę do babki ( z kominkiem ) .