Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Perski pilaw z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Czemu perski ? Bo pierwszy raz o pilawie przeczytałam w historycznej książce o Persji.

Perski pilaw z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Perski pilaw z kurczakiem

 

  • 1 udko z kurczaka ( może być sama górna część jeśli duże )
  • 10 dag ryżu ( długo ziarnisty )
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka curry
  • kilka nitek szafranu
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki soku z granatu ( nie koniecznie)
  • 3 łyzki pestek z granatu ( nie koniecznie)
  • 3-4 figi ( mogą być suszone - miękkie , kandyzowane - ja miałam w syropie)
  • 3 dag rodzynek sułtanek ( jasne )
  • 2 duże cebule
  • pieprz mielony
  • sól
  • 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki ( lub kolendry jeśli ktoś lubi)

 

Sposób przygotowania:

Perski pilaw z kurczakiem
Z udka kurczaka usunąć skórę i tłuszcz . Wyluzować kości. Mięso pokroić w drobną kostkę . Posypać curry i szczyptą soli . Wetrzeć przyprawy i zostawić na kilkanaście minut. W tym czasie pokroić drobno cebulę . W rondlu rozgrzać masło z olejem i obsmażać- mięso -dołożyć cebulę , a po jej zeszkleniu ryż .Smażyć chwilę dokładnie mieszając . Zalać bulionem i sokiem z granatu . Dorzucić rodzynki, pokrojone figi , 1/2 łyżeczki pieprzu , kilka nitek szafranu i pestki granatu .Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać. Dorzucić natkę i wymieszać. Przykryć i zostawić na 10 minut. Uformowałam wieniec z pilawu wykorzystując formę do babki ( z kominkiem ) .  
Perski pilaw z kurczakiem
Z udka kurczaka wyluzować kości- chrząstki-tłuszcz-skórę
Perski pilaw z kurczakiem
Pokrojone i doprawione mieso smażyć razem z cebulą a następnie ryżem
Perski pilaw z kurczakiem
Dodac bakalie i przyprawy- zalać bulionem
Perski pilaw z kurczakiem
Dusić aż ryż wchłonie cały płyn a kurczak będzie miękki